söndag 1 november 2015

Högtiderna Alla helgons dag och Halloween

Allhelgonadagen är alltid 1 november oavsett år. Alla helgons dag är däremot alltid på en lördag. I år (2015) ligger Alla helgons dag på lördagen 31 oktober. 

På Alla helgons dag tänker många människor på släktingar och vänner som inte lever längre. För att visa att de tänker på dem så tänder de bland annat ljus på gravar. 

Alla helgons dag 2010 Skogskyrkogården Sthlm

I en del länder firar man Halloween vid den här årstiden. Halloween betyder ”alla helgons afton” (All Hallows Eve). Halloween firas dagen före allhelgonadagen – alltså alltid den 31 oktober oavsett vilken veckodag det är. I år (2015) är det samma dag som Alla helgons dag. 

Halloween firas ofta genom att man dekorerar med pumpor, klär ut sig (ofta till läskiga saker) och går runt i grannskapet och säger "Bus eller godis" (Trick or Treat).
Uppgifter:
  1. All helgons dag är en röd dag i Sverige. Vet du vad det betyder att den är en "röd dag"? Om du inte vet det - försök att ta reda på vad det innebär!
  2. Under uppgifterna kommer två bilder. Du ska para ihop rätt bild med Alla helgons dag och med Halloween! Vilken bild passar till vilken högtid? Hur ser du det?
  3. Vad menar de barn som går runt och säger "Bus eller godis"? Om du inte vet det - försök att ta reda på vad det innebär!
  4. Halloween är en gammal tradition från Irland som följde med irländare som flyttade till USA på 1800-talet. De irländska invandrarna karvade inte ut pumpor utan ett slags rotfrukter som också skördas på hösten och som man kan sätta en lykta i: vilken eller vilka sorters rotfrukter?
Juliana and James Trick or Treating


8186I Lilla Aktuellt förra veckan handlade det bland annat om sorg och om att förlora någon man älskar. Vid Alla helgons dag är tanken att man ska ge sig tid att vara ledsen och sakna dem som man har förlorat.

Vad tycker du om det? Är det bra eller dåligt att man ibland tänker på släktingar, vänner eller husdjur som dött?

"Lilla aktuellt Torsdag"


Uppgift:

  1. Översätt följande ord: holiday, red-letter day, black cat, pumpkin, Jack-o’-lantern, pumkin soup, pumpkin pie, pumpkin seeds, costume party, witch, wizard, ghost, zombie, skeleton, mummy and spider web. 
  2. Ge ett av dina bästa halloween-tips som en kommentar till detta inlägg!

Till sist - ett tips:
Så här skär du din egen Halloween-pumpa  http://xn--ssongsmat-v2a.nu/ssm/Recept:Halloweenpumpa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.